21 januari 2018

Zaterdag 20 en zondag 21 januari was het tijd voor al weer de 44e editie van de Vondelparkloop. Het hele weekend liepen duizenden mensen hun rondjes door het Vondelparkloop, wat veel gezelligheid op leverde. Achteraf kon opnieuw geconcludeerd worden dat de Vondelparkloop de bijnaam ‘gezelligste loop van Amsterdam’ verdient. Zaterdag was dat zelfs ondanks de regen, de lopers zondag hadden meer geluk met een heerlijk winter zonnetje.

Light the Night op zaterdagavond
De zaterdag was al weer voor de vijfde keer het toneel van de prachtig versierde “light the night”. Niet alleen de lopers liepen er verlicht bij, ook het parcours mocht er zijn. De organisatie had de loop al meer dan genoeg opgeluisterd met wederom de nodige licht- en geluidseffecten in het park neergezet, zoals twee lasershows. Ook stonden er weer twee DJs om de lopers op te zwepen tijdens hun 10km run. Omdat dit betekent dat er drie rondjes door het Vondelpark afgelegd moet worden, werden alle installaties drie keer gepasseerd. Ondanks het wat druilige weer genoten er 1300 man van dit spektakel.

Race the Day op zondag
De organisatie was zondagmorgen al weer vroeg in touw om alles klaar te maken voor de drie starts van de traditionele zondag. De zondag was het weer de lopers gunstig gezind en scheen er vrijwel de hele dag een prettig zonnetje. Eerst was het de beurt aan de kinderen t/m 12 jaar tijdens de Bachi Amaa kinderloop over 1,5km. Winnaars waren er in vier categorieën: Teun Claassen (Almere) bij de jongens t/m 8 jaar, Liv de Vries (Purmerend) bij de meisjes t/m 8 jaar, Liam Jongejan (Amsterdam, Phanos) bij de jongens t/m 12 jaar en Maud de Jong (Amsterdam, AV ’23) bij de meisjes t/m 12 jaar.

Daarna om 11u was er de start van de 10km wedstrijdloop, bedrijvenloop, 3,5km en 6,7km recreatieloop. Veelal worden de kortere afstanden geassocieerd met mindere lopers, maar niet bij de Vondelparkloop: de 3,4km wordt door de mannen van organisator Phanos al jaren op het scherp van het snede uitgevochten. Met name Luuk Wagenaar en Thomas Lewis lopen elk jaar superhard; Wagenaar heeft de afgelopen paar jaar de strijd gewonnen, maar was vandaag niet van de partij. Thomas Lewis liep dus relatief onbedreigd naar de winst, maar wist wel snelelr te zijn dan ooit met 10:53. De mannen van de lange adem hadden een iets minder hoge snelheid maar hielden dit wel 3 volle rondes vol voor 10km. Meseret Gebrihiwet, gevlucht uit Eritrea en sportief opgevangen door atletiekverening Phanos, wist te winnen in een prima tijd van 33:11. Snelste vrouw was Fanos Tekle (loopgroep Aart Stigter) in een snelle 37:51.

Zondagmiddag maakte de 1000 lopers van 10km recreatieloop de Vondelparkloop af, ondanks dat aan de andere kant van de stad de voetbalklassieker werd gespeeld. Er waren in totaal bijna 4000 inschrijvingen. Opnieuw was de start/finish in het Vondeltheater – dus midden in het parcours. Dit zorgt voor nog meer gezelligheid bij ‘de gezelligste loop van Amsterdam’.

De organisatie is in handen van atletiekvereniging Phanos, geholpen door stichting Bachi Amaa. De Vondelparkloop werd mogelijk gemaakt door Run2Day, Brooks, dokter Plexiglas, Bounz en Clif Bar. De Vondelparkloop is ooit begonnen als de brandweerloop, en werd vroeger georgansieerd door de Brandweer.

Phanos is ondertussen al druk bezig met de voorbereiding van een volgend prachtig hardloopevenement: de combinatie tussen Phanos Bosloop, Phanos Boscross en NK cross op 10 en 11 maart 2018. Dus van de gebaande paden in het Vondelpark af naar de modder en heuvel van het Amsterdamse Bos.

Over atletiekvereniging Phanos
Atletiekvereniging Phanos Amsterdam is een bruisende atletiekvereniging met zo’n 1.300 actieve leden. Het Olympisch Stadion Amsterdam is de thuisbasis van Phanos. De doelstelling van Phanos is om atletiek voor iedereen bereikbaar en leuk te maken. Phanos biedt een uitdagende omgeving voor topatleten, zowel in competitieverband als individueel. Phanos organiseert daarnaast vele top- en breedtesportevenementen, waaronder de jaarlijkse D-spelen en de Indoor Amsterdam, en diverse loopevenementen zoals de NK cross, de Olympisch Stadionloop en de Vondelparkloop.

Bachi Amaa
De Stichting Bachi Amaa heeft als doel kinderen in Nepal die geen gezond ouderlijk thuis hebben, te ondersteunen op het gebied van levensonderhoud, onderdak en onderwijs. Dit doen ze concreet door een kindertehuis en schoolfonds in Nepal te ondersteunen.


line